Meidän Vaari, lasteni Super- Vaari täytti huhtikuun ensimmäisenä päivänä 88 vuotta. Me kaikki serkut, hänen lapsenlapsensa, järjestettiin juhlat.
Meillä on Vaarin lapsuuden kodissa ja nykyisessä setäni kodissa käytössä ihana juhlatila, Hupihuone. Sinne mahtuu koko suku juhlimaan, ja sinne nyt Vaarikin tuotiin juhlia viettämään.
Alkujuomaksi oli simaa.
Lounaaksi söimme herkullista haukea, voikastiketta, salaattia ja uunijuureksia. Herkullista juhlaruokaa! Kiitos kaikille kokeille!
(valitettavasti kamerasta ei löytynyt kunnon kuvaa ateriasta.)
Kahvin kanssa syötiin sacher- kakkua, vilhelmiinoja ja pullaa. Olin etukäteen leiponut pikkuleivät ja kakkujen pohjat. Setä oli ostanut herkkupullakranssit Honore:n konditoriasta, josta on pullat perinteisesti ostettu kaikkiin suvun juhliin. Kakut täytin ja koristelin paikan päällä. Koristeet valkosuklaata ja vadelmanmakuista sokerimassaa.
Sacherkakku
Pohja:
3/4 dl kaakaojauhetta
11/2 kiehuvaa vettä
125g pehmeää voita
2 1/2 dl sokeria
2 munaa
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
2 2/3 dl erikoisvehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
Väliin aprikoosi- ja/tai omenamarmeladia (yleensä laitan molempia sekaisin)
Kuorrutus:
125g voita
180g tummaa suklaata
(tai puolet maitosuklaata ja puolet tummaa. Molemmat vaihtoehdot maistuu hyvältä)
1 rkl siirappia
* sekoita kuuma vesi ja kaakaojauhe sileäksi seokseksi. Anna jäähtyä.
* Vaahdota voi ja sokeri, lisää vähitellen munat ja vaniljasokeri. Jos seos paakkuuntuu, lisää siihen 1 rkl jauhoja ja sekoita voimakkaasti. Lisää joukkoon kaakaoseos ja suola.
* Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää seos vähitellen taikinaan.
* Voitele kakkuvuoka, kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 180 asteessa n. 35- 40 minuuttia.
* Halkaise jäähtynyt kakku. Laita pohja tarjoilualustalle, ja laita leivinpperisuikaleet kakun ja lautasen väliin jotta lautanen pysyy puhtaana. Levitä marmeladi kakkupohjalle ja aseta kansi päälle.
* Valmista kuorrutus: Sulata voi kattilassa ja lisää paloiteltu suklaa ja sekoittele kunnes suklaa on sulanut. Poista kattila levyltä ja lisää siirappi. sekoita tasaiseksi.
* Valuta kuorrutetta kakun päälle keskeltä alkaen valellen hiljalleen reunoille ja reunojen yli. Voit valella leivinpaperisuikaleille valuneen kuorrutteen takaisin kakun päälle ja reunoille. Poista leivinpaperisuikaleet ja koristele kakku halutessasi.
Vilhelmiinojen nimi on minun reseptikirjassani proosallisesti "leikatut pikkuleivät". Olen saanut ohjeen ollessani erään leirikeskuksen keittiöllä vapaaehtoistyöntekijänä joskus nuoruudessani.
"Leikatut pikkuleivät" eli Vilhelmiinat
200 g voita
2,5 dl sokeria
1 muna
1 rkl siirappia
3 kkp (n. 4,5 dl) vehnäjauhoja
2 tl soodaa
1 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
* Vaahdota voi ja sokeri.
* Lisää muna ja siirappi
* Sekoita kuivat aineet sekaisin ja lisää vatkaten taikinaan
* Tee taikinasta halkaisijaltaan 1 1/2 cm pötköjä uunipellille leivinpaperin päälle. Lapset osallistuvat mielellään tähän vaiheeseen.
* Paista pötköjä uunissa 175 asteessa 7-10 minuuttia, kunnes ovat kauniin ruskeita
* Leikkaa pötköt heti kuumina vinoneliöiksi. Kuten kuvasta näkyy, ei haittaa, vaikka pötköt olisivat vähän mutkalla, leikkauksen jälkeen kukaan ei huomaa mutkia.
Kiitos kaikille serkuille, ja onnea vielä meidän kaikkien Super- Vaarille!
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.