1305014087_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tyttären kaverisynttäreille tehtiin kakkua ja fantasiapipareita sekä hedelmä-juustokoktailtikkuja sekä tietysti sipsejä ja karkkeja. Suolaista en laittanut enempää tarjolle, koska juhlat oli iltapäivällä lounaan jälkeen.

Kaverisynttärit on kyllä aikamoinen voimainkoitos. Nykytrendi on, että synttäreillä pitää olla kokoajan ohjelmaa, ja kavereille pitää olla lahjat kotiinvietäviksi. Mielestäni välillä menee vähän liioitteluksikin, kun joillakin tahoilla homma menee kilpavarusteluksi, kenellä onkaan parhaat juhlat? Kun kekkerivarustelu on tätä tasoa, ei voi ajatella, että vieraitakaan olisi kovin monta.

Kun itse olin lapsi, kutsuttiin paikalle yleensä koko pienen kyläkoulun tytöt. Meitä oli toistakymmentä lasta aina jokaisen synttäreillä. Ketään ei voinut jättää pois juhlista. Silloin ei ollut tapana kutsua mukaan poikia. :) Vanhemmilta vaadittiin vain tarjoiluiden järjestämistä, joka oli yleensä, mehu-jätski- vohvelikeksi linjaa, jonka jälkeen lapset leikkivät keskenään loppuajan, nelisen tuntia. kaikki olivat ihan tyytyväisiä, itselleni ei olisi tullut mieleenkään olettaa, että vanhempani olisivat järjestäneet jotain ohjelmaa synttäreille. Saatikka että vieraille olisi pitänyt olla joku kotiinvieminen.

Kulttuuri on muuttunut kovasti noista ajoista. Itse koitan piirtää tunnelmaa johonkin tuohon välimaastoon ja keksiä luovia ratkaisuita kaverilahjaperinteeseen.

Meillä oli vieraina kuusi tyttöä. Mies järjesti ensin seikkailutemppuradan ulkona, ja seuraavaksi minä vedin askartelutuokion, jonka jälkeen oli kakkutarjoilu. Näin vierähti puolitoistatuntia ihan mukavasti. Viimeisen puolituntisen lapset olivat ulkona vapaasti leikkien, kun oli niin hieno ilma, ja tytöt tuntuivat viihtyvän trampoliinilla ja keinuissa ilman sen kummempia ohjelmanumeroita. Olimme hätävaraksi varanneet saippuakuplia, ilmapalloja ja muutaman leikin, mutta totesimme, ettei tarvitse, hyvin menee ilmankin. Varsinaista lahjaa en ollut varannut kavereille, muttta saivat ottaa mukaansa loput korkokenkä- ja laukkupiparit, sekä askartelun tuloksena syntyneet ystäväseppeleet.