1334303024_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Miehellä on tänään syntymäpäivä, ja leivoin hänelle eilen jääkaappiin tasoittumaan uunissa kypsytettävää juustokakkua. Aamupalalla jo vähän kakkua maisteltiin, iltateelle tulevat molempien vanhemmat saavat sitten myöskin osansa tästä kakusta.

Kakku on tosi tuhtia. Vaikka ottaisi kuinka pienen palan, siitä tulee kylläiseksi. Ulkonäkö on kuulemma miehen mukaan ihan samanlainen kuin New Yorkin kahviloissa, makuvariaatioita lienee monia. Tämä kakku on lempeän sitruunainen ja rahka maistuu selvästi. Amerikassa varmasti tehdään versioita, joissa on enemmän tuorejuustoa. Tämä sopisi tarjottavaksi myös pääsiäisenä. Tämä on yli kymmenen vuotta vanha Valion resepti kokoelmakeittokirjastani.

Illalla tarjoan tätä marjojen kanssa.

New Yorkin juustokakku

Pohja:

100g voita

1 dl sokeria

1 muna

3 dl venhäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

* Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele reunat.

* Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna sekä keskenään yhdistetyt jauhot ja leivinjauhe. Sekoita tasaiseksi.

* Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille 5 cm:n korkeudelle.

Täyte:

500g rahkaa

300g maustamatonta tuorejuustoa

1 sitruunan kuori raastettuna

1 rkl sitruunamehua

2 1/2 dl sokeria

2 rkl vaniljasokeria

1 dl perunajauhoja

5 keltuaista

5 valkuaista

* Erottele kananmunista ketuaiset ja valkuaiset erilleen.

* sekoita toisessa astiassa sekaisin rahka, tuorejuusto, perunajauhot, puolet sokerista, keltuaiset, sitruunan kuori ja - mehu, sekä vaniljasokeri

* vatkaa valkuaiset ja puolet sokerista kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto täytteeseen kevyesti nostellen

* Kaada täyte kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin tunti. Laita puolessa välissä paistamista kakun pinnalle kevyesti folio tai levinpaperi, ettei kakun pinta tummu liikaa.

* Irrota kakku vuoasta vasta täysin kylmänä (lämmin kakku on vielä sisustaltaan löysää)

* tarjoa sellaisenaan tai marjojen tai marjakastikkeen kanssa

1334302991_img-d41d8cd98f00b204e9800998e