Laitanpa nyt omat perinteiset sima ja munkki reseptini tännekin, vaikkei niissä mitään erikoista olekkaan.

1304517102_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Munkin paistoon olen oppinut muutaman "ammattilaisniksin".

-Teen muuten perus pullataikinan, joka löytyy tavallisen jauhopussin kyljestäkin, mutta vähennän sokerin ja rasvan määrää noin 1/3 ohjeen määrästä, koska niitä tulee munkkiin paistamisen ja sokeroinnin yhteydessä.Itse jätin myös kardemumman pois, sillä pikkupuutarhuri ei pidä sen mausta.

- taikinasta teen ensin pieniä tavallisia pullia, jotka kohotan liinan alla.

- kun rasva on riittävän kuumaa (sen voi kokeilla vaalealla leipäpalalla; jos se ruskistuu kuplien tasaisiesti muutamassa minuutissa, on rasva kyllin kuumaa. Jos rasva on liian kylmää, munkki imee itseensä liikaa öljyä, jos se on liian kuumaa, munkki palaa pinnasta ja jää sisältä raa-aksi.) Laita levy vitoselle (6- asteikkoisessa liedesssä) ja aloita munkkien paistaminen. Pidä kattilan kansi kokoajan hollilla turvallisuus syistä; jos rasvaan joutuu vettä, se alkaa roiskua ympäriinsä, ja jos se ylikuumenee, se voi syttyä palamaan. molempiin auttaa kun kannen laittaa tiiviisti kattilan päälle.

- Ota pikku pulla käteesi, ja muotoile se renkaaksi nipistämällä reikä keskelle peukalon ja etusormen avulla. Aseta pulla kuumaan rasvaan kohonnut puoli alas päin- näin munkki kohoaa molemmilta puolilta tasaisesti.

- paista kypsäksi molemmin puolin, nosta reikäkauhalla munkit talouspaperin päälle, ja sokeroi mahdollisimman pian, jolloin sokeri tarttuu parhaiten.

Siman olen vuosia tehnyt tällä ohjeella:

4 l vettä

3 sitruunan mehu, ja yhdestä hyvin juuriharjalla pestystä kuori kuorimaveitsellä kuorittuna

250 g fariinisokeria

250 g sokeria

1/5 tl hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan (jolloin neste pitää olla kuumempaa)

- mittaa kaikki aineet kattilaan tai ämpäriin ja anna olla seuraavaan päivään huoneen lämmössä.

- pullota seuraavana päivänä siivilöity juoma. laita jokaiseen pulloon pohjalle 1tl sokeria ja pari rusinaa. Rusinoista näkee, kun sima on kypsää: ne nousevat pullon pintaan.Laita pullot kylmään käymään. valmistuu 2-3 päivässä

- Jos siman teko viivästyy niin jätä pullot huoneenlämpöön, jolloin sima kypsyy nopeammin. Laita pullot kylmään viimeistää pari tuntia ennen tarjoamista.